همین امروز انجام بده!
چالش “به تاخیر انداختن اقدام” و عدم حرکت
اغلب افراد تمایل دارند انجام کارها را به اصطلاح خودشان به زمان مناسبی موکول کنند و فکر می کنند در آن زمان مناسب، حس خوبی برای انجام دادن آن کار خواهند داشت غافل از اینکه همین امر باعث می شود تا افراد فرصت های ارزشمند زیادی را در زندگی شخصی یا سازمانی خود از دست بدهند.
حتما” بارها برای شما پیش آمده که تصمیم مهمی برای انجام کاری گرفته اید ولی هیچ وقت تصمیم مورد نظر به مرحله عمل و اقدام نرسیده است. برای یاد دادن اهمیت شروع کردن و اقدام به کودکان و نوجوانان معمولا” مسئله ای را طرح می کنند. در این مسئله به آنها گفته می شود که بر روی تنه درختی در در داخل یک رودخانه 5 قورباغه وجود دارد چهار قورباغه تصمیم می گیرند به داخل آب بپرند چند قورباغه روی تنه درخت باقی می ماند؟ جواب این است که 5 قورباغه هنوز روی تنه درخت هستند چون تصمیم گرفتن به معنی اقدام و انجام دادن کار نیست.
واقعیت این است که افراد موفق و رهبران بزرگ در سازمان ها همیشه تمایل به اقدام و شروع به موقع دارند. همیشه این حرکت و اقدام است که راهگشا بوده و موفقیت های متعددی را در پی می آورد. ما کمتر کسی را سراغ داریم که بگوید با اقدام نکردن، دست رو دست گذاشتن و با به تاخیر انداختن کار ها، موفقیت های مهم و بزرگی را کسب کرده باشد.
آثار منفی به تاخیر انداختن کارها در زندگی فردی
انسانها به مدد موهبت های الهی، دارای استعداد ها و پتانسیل های بالقوه ای هستند که با اقدام و عمل می توانند این توانائی ها را به حالت بالفعل در آورند. اولین و مهمترین اثر زیان بار به تاخیر انداختن کارها، شکوفا نشدن استعدادها و توانائی های بالقوه انسان هاست. انسانها با عمل ، اقدام و حرکت می توانند در مسیر محقق شدن اهداف و ظهور و بروز توانائی های شان قرار بگیرند. به نظر من در روز جزا، ما علاوه بر پاسخگویی در قبال کارهای درست و نادرستی که در این دنیا انجام داده ایم در قبال قابلیت ها و استعدادهای خدادادی که به ما اعطا شده و ما با حرکت نکردن و عمل نکردن و بلااستفاده گذاشتن آن توانایی های بالقوه، قدمی در بالفعل شدن آنها بر نداشته ایم بازخواست خواهیم شد. از طرفی دیگر گاهی تبعات عمل نکردن و حرکت نکردن ما، فقط دامن خود ما را بر نمی گیرد بلکه سرنوشت اعضای خانواده و اطرافیان ما را هم تحت تاثیر قرار می دهد. زندگی بی هدف ، عدم حرکت و اقدام می تواند فرصت های تکرار نشدنی را از ما، خانواده و اطرافیان ما بگیرد.
آثار و تبعات به تاخیر انداختن اقدام و عمل توسط مدیران سازمان ها
میزان و گستره تبعات و آثار منفی عدم اقدام به موقع توسط رهبران و مدیران، بستگی به وسعت حوزه مدیریت و رهبری آنها دارد بدیهی است این تبعات در مقایسه با تبعات منفی فردی، می تواند بسیار گسترده تر و زیانبارتر باشد. اولین اثر منفی برای سازمانهای مربوطه، از دست دادن قدرت و مزیت رقابتی است. سازمانها در در سیستمی پویا ، تعامل مستقیمی با محیط بیرونی و سازمان های دیگر دارند و برای بقا و رشد مستمر، نیازمند اقدامات به موقع در تطابق با تغییرات روز افزون محیط بیرونی هستند. اگر رهبران سازمانها گرفتار همین چالش “به تاخیر انداختن اقدام” و عدم انجام کارها در وقت مناسب شوند به احتمال زیاد، سازمان مربوطه را در مسیر ورشکستگی و حذف قرار خواهند داد.
از تبعات منفی دیگر این موضوع، دلسرد شدن و از دست دادن انگیزه برای کارکنانی است که اهل تشخیص سریع مشکلات و ارائه راه حل برای اقدام سریع در جهت حل مشکلات هستند. این کارکنان، پس از اینکه مکررا” اقداماتی را برای پیشرفت سازمان پیشنهاد می کنند و مشاهده می کنند که مدیران و رهبران سازمان با عمل نکردن به پیشنهادات و عدم اقدام به موقع ، فرصت های مهم رشد سازمان را می سوزانند دیگر رغبتی برای پیشنهادات و اقدامات جدید نشان نمی دهند.
راه حل چیست؟
جان مکسول استاد برجسته آمریکایی در حوزه رهبری و مدیریت می گوید اولین راه مقابله با این مشکل آگاهی و عمل به اصلی است که معروف به قانون جذب پیشرفته (advanced law of attraction ) است. مطابق این اصل اقدام و حرکت بر اساس دانسته ها، مراتب بالاتری از رشد و موفقیت را به دنبال می آورد. هر چقدر شما عمل کنید به همان میزان موفقیت ها را به سوی خود جذب می کنید (َas you act , you attract). این موضوع حتی در مورد مسائل دینی هم صدق می کند. قرآن کریم می فرماید «والذین جاهدوا فینا، لنهدینهم سبلنا» کسانی که در راه ما بکوشند، مسلما آنان را به راه های خود هدایت می کنیم و از کلام معصوم علیه السلام «من عمل بما علم، کفی ما لم یعلم» مرحوم حضرت آیت ا… بهجت درباره اهمیت عمل به معلومات میفرمایند: «آیا به مواعظی که تا به حال شنیده اید عمل کرده اید یا نه؟ آیا می دانید هرکس به معلومات خود عمل کرد؛ خداوند مجهولات او را معلوم می فرماید؟ آیا اگر عمل به معلومات را اختیار ننماید، شایسته است توقع زیادتی معلومات؟ (نسخه های شفابخش، ص۱۴۶)
برای شروع حرکت و اقدام، آگاهی از دو موضوع برای انسان اهمیت حیاتی دارد اول اینکه فرد خود را به خوبی بشناسد و از نقاط ضعف و قوت خود آگاه باشد و دوم اینکه بداند که چه هدف یا اهدافی را باید دنبال کند. این به این معنی است که اگر من بدانم چه کسی هستم و به دنبال چه هدفی هستم و پس از آگاهی از این دو موضوع با در نظر گرفتن دانسته های قبلی ام شروع به عمل و اقدام کنم طبق قانون پیشرفته جذب، موفقیت ها را به سوی خودم ، خانواده ام و سازمانم جذب می کنم و این موفقیت فقط در حرکت و در مسیر تلاش و کوشش اتفاق می افتد.
جان مکسول برای کسانی که گرفتار معضل “به تاخیر انداختن امور” هستند پویشی را پیشنهاد می کند که مطابق این پویش افراد به مدت یک ماه، هر روز صبح به محض بیدار شدن و قبل از خروج از رختخواب و قبل از خوابیدن، 50 بار جمله “همین الان انجام بده” (ِDo it now) را با صدای بلند تکرار می کنند و در طول روز تمام سعی خود را به کار می گیرند تا به این جمله عمل کنند. به عقیده وی، افراد حتی در زمانی که حس انجام کاری را ندارند باید خودشان را ملزم به انجام همان کار در همان لحظه کنند. به گفته جان مکسول با عمل به این پویش، مغز این ویژگی و رفتار را ملکه می کند و اقدام و عمل به موقع به عنوان یک عادت برای همیشه در ذهن جا می افتد.
از همین الان به همراه دوستانی که مثل من دچار این معضل به تاخیر انداختن امور هستند به پویش جان مکسول، استاد مدیریت و رهبری عمل خواهم کرد.
درباره دکتر ایوب رضایی
کنترلر ترافیک هوایی مرکز کنترل فضای کشور مدرس و ارزیاب زبان انگلیسی هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری
نوشته های بیشتر از دکتر ایوب رضاییWarning: Undefined variable $post_id in /home/iranavia/domains/iranaviator.com/public_html/wp-content/themes/studiare/inc/templates/blog/related-carousel.php on line 5
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
Do it now
بسیار جالب آقای دکتر رضایی
متاسفانه این معضلی ست که به آن دچاریم.
راه حل ش داشتن اراده ای قوی ست که با تمرینی که گفتید قابل حل خواهد بود.
احسان عزیزم خوشحالم که نوشته ام مورد توجه تون قرار گرفته است براتون آرزوی توفیق در کلیه امور زندگی دارم.
با عرض سلام مقاله بسیار مفیدی است خودم به این معضل دچار هستم حتما از این لحظه اقدام میکنم با تشکر فراوان از دکتر رضایی عزیز.
جناب یوسفی عزیز سپاس از اظهار نظر و ارسال بازخورد